Компанія «Монсанто» оголосила про план забезпечити нейтральний вуглецевий слід власної господарської діяльності 4 січ 2016

Компанія «Монсанто» оголосила про плани щодо зниження вуглецевого сліду (балансу викидів та поглинання парникових газів) своєї господарської діяльності до нейтрального рівня до 2021 рокузавдяки реалізації унікальної програми, що охоплює напрями насінництва та виробництва засобів захисту рослин, а також завдяки співпраці з сільгоспвиробниками. Цим компанія підтримає зусилля аграріїв усього світу, спрямовані на зниження впливу та на адаптацію до багатогранних викликів, спричинених зміною клімату.

«Зміна клімату – одна з найвагоміших проблем, з якими стикається сільське господарство, а також один з найнагальніших викликів для людства, – зазначив Х’ю Грант, голова та генеральний директор «Монсанто». – Саме тому ми взяли на себе зобов’язання зробити свій внесок у рамках нашої власної господарської діяльності та допомогти з підтримкою аграріїв та інших партнерів. Хоча вже є позитивні результати діяльності для зниження вуглецевого сліду сільського господарства, ми повинні спільно працювати над досягненням ще вагоміших результатів, якщо ми прагнемо стабільно годувати 9,6 мільярдів людей у 2050 році. Сільське господарство має унікальну можливість впроваджувати рішення для протидії зміні клімату, і ми сподіваємося, що відповідальні за формування політики люди визнають ту роль, яку аграрна галузь, фермери та сільсько-господарські культури можуть відіграти у зниженні викидів вуглецю».

Компанія докладатиме зусиль у кількох ключових сферах:

Насінництво:

«Монсанто» намагатиметься досягнути нейтрального рівня вуглецевого сліду власної діяльності з виробництва насіння за допомогою застосування різноманітних продуктів та агрономічних підходів – таких як селекція, біотехнології у рослинництві, наука про дані, системи протиерозійного обробітку ґрунтів та вирощування культур для збереження ґрунтів – з метою повнозміни, дозволивши вирощувати кукурудзу та сою таким чином, що ґрунт абсорбуватиме та утримуватиме парникові гази обсягом рівним або більшим за загальний обсяг таких газів, виділених внаслідок вирощування цих культур – посилюючи унікальну роль сільського господарства у справі пом’якшенні наслідків зміни клімату. Окрім того, компанія працюватиме з аграріями для популяризації та сприяння застосуванню цих вуглецево-нейтральних методів вирощування сільськогосподарських культур.

Засоби захисту рослин:

метою компанії також є досягнення нейтрального рівня вуглецевого сліду в рамках виробництва засобів захисту рослин до 2021 року. Раніше «Монсанто» вже оголосила про намір знизити інтенсивність викидів парникових газів внаслідок виробництва засобів захисту рослин, і послідовно демонструє стабільний прогрес на шляху до виконання цього зобов’язання. Щоб компенсувати залишок впливу своєї діяльності з виробництва засобів захисту рослин та інших своїх операцій, не пов’язаних із виробництвом насіння, «Монсанто» розробляє програму заохочення власних клієнтів-аграріїв, які переходять на вуглецево-нейтральні методи вирощування сільськогосподарських культур, в обмін на частину їхніх показників зниження вуглецевого сліду. «Монсанто» використовуватиме такі зниження для компенсації залишку власного вуглецевого сліду.

Спільне використання даних, розширення застосування передового досвіду:

з допомогою зовнішніх експертів «Монсанто» розробила вуглецево-нейтральні моделі вирощування сільськогосподарських культур, і надаватиме доступ до відповідних даних та результатів моделювання більш широкому колу представників аграрної спільноти, спільноти фахівців з моделювання клімату та інших спільнот, щоб сприяти впровадженню передового досвіду та посилювати роль вирощування сільськогосподарських культур у зниженні викидів вуглецю. Наразі ці моделі орієнтовані на кукурудзяний пояс США, де громадськості доступні найбільш точні дані щодо врожайності культур, типів ґрунтів, сівозмін та найкращих практик господарювання. Розроблені моделі демонструють, що вирощування високоврожайних кукурудзи та сої вуглецево-нейтральними методам лише у США потенційно може призвести до зниження викидів рослинництва на обсяг, еквівалентний 100 мільйонам метричних тон вуглекислого газу, що рівноцінно зниженню споживання нафти на 233 мільйони барелів щороку. Провідну роль у досягненні та контролі вуглецево-нейтрального виробництва сільськогосподарських культур відіграє прогрес науки про дані в аграрній галузі. Інновації, запроваджені підрозділом «Монсанто» Climate Corporation та іншими фахівцями з науки про дані, дозволили фермерам сіяти та збирати врожаї з раніше незнаною точністю. Серед прикладів – використання супутникових знімків для точного виявлення проблем із шкідниками та розробка складних алгоритмів для моделювання точних потреб у добривах на кожному полі. Послідовна інтеграція цих даних дозволяє фермерам приймати більш точні рішення, а у поєднанні з найкращими агрономічними практиками уможливлює вуглецево-нейтральне вирощування сільськогосподарських культур. «Ця програма є важливим кроком у загальних зусиллях аграрної галузі щодо пом’якшення впливу зміни клімату, – відзначив доктор Чак Райс, заслужений професор Університету штату Канзас та автор звіту Міжурядової групи експертів з питань змін клімату (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC). – У нещодавно оприлюдненому звіті IPCC зазначено, що сільське господарство має значні можливості для пом’якшення наслідків дії парникових газів. Подібно до інших формалізованих програм компенсації вуглецевого сліду та кредитування відновлюваної енергії, організації почали інвестувати у верифіковані компенсації за рахунок сільськогосподарської діяльності. Аграрна галузь може стати позитивним рушієм у боротьбі проти зміни клімату, і важливо, що «Монсанто» робить крок у цьому напрямку». Підтримання зацікавленості аграріїв у запровадженні таких практик потребуватиме постійної демонстрації передового досвіду та переваг, пов’язаних з програмами вуглецево-нейтрального вирощування сільськогосподарських культур. «Моя мета – довгостроковий сталий розвиток, тобто вирощування врожаїв у максимально сталий та нешкідливий для навколишнього середовища спосіб, – сказав Тім Сміт, фермер з Ігл Гроув (штат Айова). –Комплексне застосування цих найкращих практик добре зарекомендувало себе не лише з огляду на користь для навколишнього середовища, але й для максимізації моєї продуктивності. Останніми роками опади були інтенсивнішими – більш рясними та частішими, тож сьогодні ще важливіше впроваджувати практики, які допоможуть захистити ґрунт від серйозних втрат внаслідок ерозії. Мене, як фермера та господаря цієї землі, підбадьорює усвідомлення, що впровадження цих практик на моїх угіддях може стати важливим внеском у вирішення проблеми зміни клімату».